K25S302

From Allegroklubbens Wiki
Jump to: navigation, search
Från Darwin mot Filippinerna. Bild J Kronqvist

Båtnamn

SeaTramp


Hemmahamn

Netsel Marina Marmaris, Turkiet

Hurghada, Egypten (2010)

Suakin, Sudan

Råå

Södertälje

Haninge

Stockholms skärgård, någonstans?


Chagos, Indiska Oceanen. Bild J Kronqvist

Ägare

Cumhur Bostan from Turkey 2010-

”Ahmed från Turkiet” 2010 –2010

Paulina Liljander, Spånga 2009 - 2010

Jörgen Kronqvist 1993 - 2009

Hannu Wennerström, Vendelsö 1982 - 1993

Lennart Hansen, Haninge 1980 – 1982

Okänd byggare 1976 – 1979?

Resor

Byggåret för båten är antingen 1976 eller 1979, och den förste ägaren gjorde plastningsjobb och inredning själv. Byggaren skall ha varit en finländare bosatt i Stockholms skärgård, enligt vad som berättats för Jörgen Kronqvist. Det är möjligt att denne ”finländare” är den i SXK:s registrerade ägaren Lennart Hansen från Haninge.

1993 köptes båten i Södertäljetrakten av Jörgen Kronqvist som blev ägare nummer tre, döpte henne till SeaTramp och seglade ner henne till Råå utanför Helsingborg.

”De två ägarna före mig, hade säkert inte varit utanför Stockholms skärgård. Jag kan nämna att säljaren varnade mig mycket inför min hemresa ner till Råå. Utanför skärgården är det farliga saker.” berättar Jörgen.

Lilla PhiPhi Island Thailand. Bild J Kronqvist

1997 gav han sig iväg ifrån hemmahamnen i Råå, Helsingborg. Under tolv år seglades hon därefter av Jörgen jorden runt. Det var en rätt lugn jordenruntsegling men givetvis med många minnen och händelser. Det första storseglet rämnade redan 1997. Några av Jörgens bilder från resan kan ses här intill. I början av 2008 kom han upp genom Röda Havet, men fick problem med backslaget i Sudan.

Rullig gång. Bild J Kronqvist


Han flög hem till Sverige, och gav upp båten i Suakin, Sudan, varför Paulina Liljander tog chansen att åka ner och hämta henne 2009. Tyvärr fick hon också ge upp henne i början av den tuffa Suezviken och båten lämnades i Abu Tig Marina i El Gouna, Egypten. Det har hon berättat mycket levande om i den artikel som hon publicerade i På Kryss nr 2/2010. Den kan du läsa här i en pdf. Paulina har också en webbsida om projektet. Paulinas hemsida om Sea Tramp

Idyll på Indiska oceanen. Bild J Kronqvist


På vintern 2010 såldes båten till Ahmed från Turkiet, som jobbar i Hurghada, Egypten. Pernilla trodde först att han ville behålla båten, men han skulle byta motorn på den och sedan sälja den vidare, kanske ta upp den till Medelhavet och sälja den där. Sannolikt har han gjort det.


Om bilderna kommenterar Jörgen: ”Båten är faktiskt välskött vilket syns på bilderna här. Den slående bilden i Paulinas artikel i På kryss, får vi tacka fåglarna i Sudan för. Båten låg några månader och väntade på Paulina. Om du ser på de andra bilderna i Paulinas artikel, ser du att hon ser lite bättre ut. Jag har ofta blivit anklagad av mina långseglarkompisar att vara den som putsar för mycket.”


Kontakt

Ingen känd signal.