K25S330

From Allegroklubbens Wiki
Jump to: navigation, search
Ivalu under segel utanför Karlshamn

Båtnamn

Ivalu

Ivalu vid hemmabojen i Edstorpaviken, Blekinge

Hemmahamn

Järnavik, Ronneby

Ägare

2002- Mårten Dunér, Lund

1990?-2002 Richard Erixon, Sollentuna/Kristianstad

1982-1990? Annika Lille, Sollentuna

1979-1982 Olle Skarelius, Sollentuna

Båten

På väg hem från Hanö

Byggd av Olle Skarelius i Vaxholm 1979-81.

Motor Yanmar, SB 8, nr 80092, levererad 1979.

Försedd med rullgenua 1987.

Nytt storsegel och rullgenua hos Hamel Sails, 2007.


Båten har vit överbyggnad och vitt skrov. Undervattenskroppen är svart. Spray Hood och storsegelkapell är blå. Den är ännu försedd med registreringsnummer DAY 49. Rigg från Benns och segel från Hamel Sails. En gammal blåvit spinnaker sätts vid gynsamma vindar. Seglar under Kryssarklubbens, Blekingekretsens och JSSs, flaggor.

Ivalu i hamnen på Utklippan

Invändigt är ruffen inredd på standardvis med fem kojer, pentry på babordssidan och vask ovanpå motorrummet. Innertak och skottet akterut är täckta med teakribbor, vilket ger en ombonad känsla, liksom de läderklädda sofforna/kojerna midskepps.

Utrustningen är spartansk och anpassad till Ivalus huvudsakligen kustnära tillvaro. För framförandet finns, utöver det vanliga, bara magnetkompass, två ankare, en Cobra VHF-radio, hand-GPS, en lös CTEK-laddare, neddragna fall och segeltrim. För komforten räcker spritkök, toa med tank, en POD-kamin och FM-radio långt, när nu LED-lamporna har gjort biblioteket fritt tillgängligt.

Båtens nuvarande namn, Ivalu som hon fick 2002, kommer från en klart läsvärd men lite ålderdomlig roman av den danske sjö- och grönlandsförfattaren Peter Freuchen. För den som tyckte om Peter Hoegs 90-talsbok om "Fröken Smillas känsla för snö" kan det vara intressant att här läsa en annan dansk mans syn på Grönland och grönländska kvinnor, femtio år före Smilla. Men namnet är i vart fall vackert.

Båten har tidigare hetat

"Xperience" eller "Experience" 1990-2002, relaterat till ägarens namn.

"Audumla" 1986-1988, vilket är namnet på en fornnordisk urko, vilken gav di till urjätten Ymer (känd som isbrytare), ur vars kropp Oden och hans bröder byggde världen.

Resor

Sina första år tycks båten varit Sollentuna troget, trots olika ägare. Eventuella resor eller äventyr är okända.

Ivalu levererades till den nuvarande ägaren vid Hundudden i Stockholm och seglades ner längs kusten till Karlshamn i augusti 2002. Färden kan rekommenderas och ger en god bild av hur begreppet skärgård kan variera sig, även inom Östersjön.

Ivalu vid Yttre Svajan på Tjärö

Därefter har hon seglat i Blekinge skärgård varje sommar, från Hanö i väster till Utklippan i öster, med en och annan avstickare till Österlen. Tjärö är det självklara målet för glass- eller lunchutflykten, men ligger för nära för att segla till. Hela Hällaryds skärgård öster om Karlshamn med Tärnö i söder, ger många möjligheter till segling. Öarna utanför Ronneby utgör några av Blekinges pärlor, besök särskilt Karön invid Ronneby. Även Karlskronas trevliga hamn på Dragsö.

2013 flyttade hon till Järnavik där hon fick ny vinterhamn hos Jernaviks segelsällskap, JSS. Sommaren tillbringar hon på svaj i Edstorpaviken i närheten.

Fyren på Hanö sticker upp ur eneskogen på öns topp

Blekinges stora fyrar, Hanö och Utklippan, är båda verkligen värda ett besök. Medan Hanö är en stor ö med både bokskog, hjortar och en liten by med bofast befolkning, är Utklippan endast några skär, bebodda bara av Kryssarklubbens representanter under sommarhalvåret. Båda öarna visar upp mycket speciella miljöer och kan läggas in i din rutt, oavsett om du seglar kustnära eller sträcker längre distanser. Utklippan är en given hamn för långfarare och där trängs avsevärt större segelbåtar i den lilla fiskehamnen än vad man hittar inne i skärgårdshamnarna.

Utklippan är uthamn för SXK:s blekingekrets


Ivalu är alltså en klassisk familjebåt, snarast en rörlig liten extra sommarstuga för en familj redan bosatt i skärgården. Som sådan är hon ypperlig, lagom stor för att rymma hela familjen om det behövs, samtidigt tillräckligt liten för att ta sig in i de flesta vikar och hamnar. Relativt låga fribord ger närhet till vattnet både vid segling och bad. Långfärdsegenskaperna ger trygghet utomskärs. Hon är också lätt att segla ensam.

Kontakt

VHF: SE3199

Mobil: 072-720 12 99