Erfarenheter av gummibåt

Är det något du behöver hjälp med eller undrar om Allegro- eller Adagiobåtarna ställ din fråga här!

Erfarenheter av gummibåt

Inläggav OlofStenlund » mån jan 02, 2006 22:27

Är det någon av er som har erfarenheter av gummijollar med olika botten/durkkonstruktion. Lånade en Achilles av en vän i somras. Den har en plywooddurk med uppblåsbar köl inunder. Fungerade jättebra som släpjolle och hyggligt som roddbåt också. Är lite bortskämd eftersom jag i alla år haft en rejäl dinge. Men nu vill jag kunna ta upp jollen och surra den på rufftaket när jag seglar lite mer utomskärs igen.



Men durken på denna är rätt jobbig att ta isär. Ribbor, eller lattor kanske man kan säga, medger ju att man rullar ihop det hela. Men hur fungerar en sådan i sjön? Botten torde väl bli lite som "korrugerad plåt". Bromseffekt och dålig kurshållning som bieffekt? Eller?



Mvh Olof Stenlund, K 25 S 143
Olof, K 25 S 143, Filippa
OlofStenlund
 
Inlägg: 29
Blev medlem: sön jul 18, 2004 19:34
Ort: Olof, Kungälv

Inläggav skaito » lör feb 25, 2006 12:52

Hej



När vi långseglande hade vi dels en zodiak med tred-delad plywoodbotten. Det var ett elände att montera i sittbrunnen och inte helt lätt ens på en brygga. Det var med stor lättnad vi för några år sedan köpte en Zodiak med upppumpbar botten. Den är lätt att pumpa upp och skön att sitta i. Enda nackdelen är att man får vara lite försiktig när man lyfter ner utombordare så man inte tappar den genom durken. Vi har en bräda att ställa ner den på och har en man ombord på båten som håller motorn i en lina och håller linan sträckt medan motorn sätts på. Men så har vi ocskå en tung 15 hk motor och klena ryggar...



Anledningen till en så stark motor var att när vi skulle byta vår gamla 6 hk motor till en modernare motor (med dödmansgrepp etc) vägde en 9 hk lika mycket som vår gamla motor och en 15 hk lika mycket. 15 hk motorn kan dessutom tjäna som reservmotor till vår Allegro 33. Vi har ett beslag på rodret (löstagbart) som vi kan hänga ut den på. Den driver båten bra, möjligen är girförmågan lite annorlunda.



Till korta sträckor använder vi fortfarande s k badjolle, en liten tvåmansjolle som man blåser upp på fem minuter och som det inte är nån katastrof om någon stjäl. Den kostar ju inte så många hundralappar.



Om det inte finns fast monterad ögla i stäv eller akter på den jolle du väljer bör du montera en för att kunna låsa fast den både när du lämnar båten iland och nattetid i många hamnar.''Vi har också märkt båten både i trät i aktern och med plastbokstäver på gummit i hopp om att avskräcka tjuvar. Utomlands har vi fått jollen stulen vid ett par tillfällen men lyckades få tillbaka den genom vaksamma båtgranner (då var vi ombord och hade jollen olåst).



Vänliga hälsningar



Anna-Karin Wase, ordförande/redaktör
skaito
 
Inlägg: 8
Blev medlem: tis mar 23, 2004 10:47


Återgå till Frågor (Klicka här för att se alla inlägg)

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 13 gäster

cron